Ergonomia w kuchni.
Żeby nasz kuchnia była funkcjonalna i dobrze zorganizowana musimy poznać kilka zasad, które zdecydowanie pomogą nam w codziennym jej użytkowaniu, wszystko będzie na swoim miejscu, a codzienne czynności które wykonujemy w kuchni będą już tylko przyjemnością. Jeśli nie umiemy sobie wyobrazić naszej kuchni, a wizualizacje czy projekty komputerowe nie przemawiają do naszej wyobraźni z pomocą przychodzi BLUM i ich nowatorski projekt – Jazda próbna BLUM.
Najważniejsze zasady ergonomii.
Na etapie planowania naszej kuchni, warto żebyśmy się zapoznali z zasadami, które świetnie się sprawdzają przy projektowaniu kuchni przez profesjonalistów. Pierwsza zasada to pięć stref naszej kuchni, a każda z nich odpowiada za inne czynności. Dobre rozmieszczenie stref sprawi, że codzienne czynności będzie się wykonywało płynnie. Strefa pierwsza to strefa zapasów czyli miejsce w którym znajduje się lodówka. To także doskonałe miejsce na szafki, półki czy szuflady do przechowywanie nieprzetworzonej żywności jak produkty sypkie, czy produkty w słoikach. Druga strefa to strefa przechowywania, gdzie powinno znaleźć się miejsce na garnki, naczynia, sztućce czy szklanki. Następną jest strefa zmywania, która dobrze jeśli wyposażona jest nie tylko w zlew, ale także w zmywarkę. Zaraz po niej powinna znaleźć się strefa przygotowania z miejscem gdzie możemy wystawić wszystkie potrzebne nam akcesoria czy produkty. I ostatnia ze stref to strefa gotowania czy pieczenia. Dzięki takiemu ustawieniu, czynności w trakcie przygotowywania posiłków będą następowały po sobie w sposób naturalny, dzięki czemu zaoszczędzimy mnóstwo czasu. Dodatkowym istotnym kryterium jest trójkąt roboczy pomiędzy zapasami, zmywaniem, a gotowaniem. Idealny posiada długość ramion od 120 – 210/270 cm.
Jazda próbna BLUM - ustaw kuchnię marzeń.
Jeśli nie potrafimy samodzielnie zaplanować naszej kuchni, a jednak zależy nam żeby się do niej „przymierzyć” polecam skorzystać z opcji którą udostępnia firma BLUM.
W większych miastach na terenie Polski można zupełnie bezpłatnie skorzystać z pomieszczenia gdzie ustawimy swoją kuchnię na próbę. Wspólnie z konsultantem ustawia się modele szafek na podstawie planu naszego własnego pomieszczenia i projektu mebli kuchennych. Modele szafek są na kółkach przez co bardzo łatwo się je przesuwa, a co najważniejsze są one naturalnych rozmiarów. Dzięki temu nowatorskiemu rozwiązaniu jesteśmy w stanie stanąć w naszej przyszłej kuchni i nie jest to komputerowa wizualizacja, czy zupełnie nic nie mówiący projekt, tylko nasza kuchnia w pełnych rozmiarach i naszym ułożeniu. Takie spotkanie trwa około 2 godziny i trzeba się na nie wcześniej umówić telefonicznie lub zarezerwować takie spotkanie przez formularz kontaktowy na stronie BLUM Polska.
Organizacja wewnątrz szafek czy szuflad.
Jeśli zdecydujemy się już na obejrzenie naszej przyszłej kuchni w ramach modelu naturalnych rozmiarów, zachęcam do poświęcenia dodatkowej godziny i przy okazji jazdy próbnej, zapoznanie się z możliwościami organizacji wewnętrznej jakie proponuje BLUM. Na przykładzie gotowych modeli zobaczymy jak najbardziej optymalnie wykorzystać wszystkie szafki i szuflady w kuchni, jak za pomocą systemów organizacji wewnętrznej Orga-Line czy Ambia-Line znaleźć miejsce dla nawet najmniejszych przedmiotów, które mimo niewielkich rozmiarów potrafią czasem zrobić niezły chaos w naszych szufladach.
Zasady planowania które przedstawiłam są tylko moja propozycją, kuchnię możemy zaplanować jak chcemy – ostatecznie to my się mamy najlepiej w niej czuć. Jazda próbna Blum to rozwiązanie, które szczególnie polecam, planowanie kuchni nigdy nie było takie proste. A jeśli chcecie najpierw sprawdzić jakie możliwości w kuchni daje BLUM, zapraszam do naszych oddziałów Intar. W każdym z nich posiadamy Showroom gdzie możecie dotknąć, otworzyć i zobaczyć jak pracują meble na systemach Blum, a także jak szerokie zastosowanie mają organizacje szuflad. Na takie spotkanie nie musicie się umawiać, zapraszamy w godzinach pracy oddziałów, a nasi Handlowcy z przyjemnością odpowiedzą na wasze pytania.